Glazen blikvanger voor Klooster in Nuenen!

Het oude, donkere dak van de binnentuin in Klooster Nuenen maakt ruimte voor een nieuw glazen ontwerp. De transparante blikvanger zal daarmee het oorspronkelijke sfeer van de binnentuin benadrukken; een open en ruimtelijke plek!

De huidige overkapping van de binnentuin is met z’n donkere kleur enigszins verstikkend en laat weinig ruimte voor daglicht of buitengevoel. “Het hart van het gebouw is onherkenbaar geworden, het gevoel van de binnenplaats is totaal verdwenen en dat is niet van het klooster verdient”, vertelt projectarchitect Kristof Houben. Met de terugkomst van de bibliotheek als gebruiker van het gebouw, stijgt de vraag naar ruimte en wordt ook de leegstaande zolder in gebruik genomen. Met een grote wenteltrap vanaf het plein van de binnentuin wordt deze toegankelijk gemaakt. De boeken zullen zich van boven tot beneden toe uitstrekken in hoge boekenwanden langs de buitenwand van de theaterzaal.

De theaterzaal wordt vanaf het binnenplein rechtstreeks toegankelijk gemaakt. Aan het plein komt horeca met terras, en wordt een plek om even te zitten en elkaar te ontmoeten. Door de verschillende verenigingen niet langer vaste maar flexibele ruimtes te laten gebruiken kan de kruisbestuiving en exploitatie van het klooster worden geoptimaliseerd. “Het is zonde dat veel ruimtes nu maar een paar dagdelen per week worden gebruikt.” Ook wordt de zeer gewenste gemeenschappelijke keuken gerealiseerd.

Inmiddels zijn de eerste schetsen gepresenteerd en met veel enthousiasme ontvangen!