Arminiuskerk, Rotterdam
Van kerk naar cultuurcentrum

Monumentaal cultuurcentrum in het hart van Rotterdam

In het museumpark in het centrum van Rotterdam staat de Arminiuskerk – of Remonstrantse kerk – een van de weinige monumenten die in tact zijn gebleven na WOII. In samenwerking met RAB heeft Braaksma & Roos Architectenbureau de 19e-eeuwse kerk tot in detail gerestaureerd en geschikt gemaakt voor veelzijdig gebruik. In verschillende zalen worden culturele programma’s zoals concerten en debatten aangeboden, maar het gebouw wordt ook regelmatig afgehuurd voor congressen en diners.

Naast een grootschalig funderingsherstel is de entree tot het gebouw vernieuwd en verlaagd waardoor het met name voor rolstoelgebruikers toegankelijker is geworden. De logistiek binnen het gebouw is geoptimaliseerd door middel van het plaatsen van een lift, een trappenhuis en een ruime lobby. In de kelder zijn verschillende ondersteunende faciliteiten ingericht – onder andere nieuwe toiletgroepen en garderobe.

Karaktervol voorplein

Na de werkzaamheden voor het monument is ook het voorplein in ere hersteld en een nieuwe betekenis gekregen. De afgelopen jaren lag het plein er verloren bij. De historische hekken waren verdwenen, de bestrating verzakt, en het bezat niet langer de allure die deze singel in Rotterdam kenmerkt. Op basis van de nog bestaande basementen en bouwtekeningen hebben wij een nieuwe fundering aangelegd, en het hekwerk naar origineel voorbeeld hersteld. Het ijzerwerk van het hek is op ambachtelijke en authentieke wijze door een gespecialiseerde smid gesmeden. Het vernieuwde plein wordt ingezet als openbare ontmoetingsplek en vult daarmee het diverse en dynamische programma van de kerk ook vanaf de straatkant aan. Daarmee heeft het centrale aansluitingspunt tussen het Museumpark, de Witte de With straat en de Westersingel krijgt weer een waardig gezicht gekregen!

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Stichting Arminius
Team:
RAB
Status:
Rijksmonument
Datum:
2013
Omvang:
ca. 900 m2
Programma:
cultuur, evenementen
Locatie:
Rotterdam
Fotografie:
Arjen Veldt