Het Berlagehuis, Den Haag
Wonen in een iconisch kantoorpand

Een revolutionair gebouw

Tussen de Haagse binnenstad en het statige Benoordenhout werd in 1927 het hoofdkantoor van ‘De Nederlanden van 1845 opgeleverd – het later Nationale Nederlanden. Geïnspireerd door Frank Lloyd Wright ontwierp de beroemde architect H.P. Berlage een revolutionair gebouw, met lichte, open kantoorvloeren. Zowel aan de buitenzijde als binnen het gebouw werden decoratieve elementen ingezet om de constructie van het gebouw te benadrukken – iets wat voor die tijd bijzonder vernieuwend was. Het kantoorgebouw was een waar Gesamtkunstwerk waarin architectuur, interieur en decoratieve afwerking als een geheel door Berlage waren ontworpen – zelfs de meubels, inktstellen, asbakken en polisformulieren waren van zijn hand!

 

Transformeren in de geest van Berlage

Door het intensieve gebruik en verschillende ingrijpende verbouwingen en uitbreidingen is een deel van de oorspronkelijke uitstraling en detaillering verloren gegaan. In het ontwerp van Braaksma & Roos Architectenbureau voor herontwikkeling worden de bijzondere kernwaarden van het gebouw opnieuw tot leven gewekt en prominenter ingezet. De structuur en bijzondere ruimtelijkheid, de hoge stalen kozijnen en horizontale oriëntatie komen straks weer optimaal tot hun recht. In het gebouw worden 57 unieke luxe woningen gerealiseerd waarvan geen één dezelfde plattegrond heeft.  De voormalige lichte open kantoortuinen worden opnieuw ingevuld met een kantoor- en atelierfunctie.

Exclusieve penthouses

De visionair Berlage bedacht tijdens het ontwerpen van het kantoorgebouw al dat het mogelijk in de toekomst zou worden uitgebreid. Dertig jaar later gebeurde dit ook – naar zijn ontwerp werd een volledige tweede laag op het gebouw geplaatst. Bij herontwikkeling wordt het monument opnieuw uitgebreid met twee terugliggende verdiepingen die qua vormgeving en materiaalgebruik een bijzondere aansluiting vinden bij het gebouw. De nieuwe verdiepingen bieden ruimte aan 16 exclusieve penthouses.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Vorm
Datum:
2016 - 2019
Status:
Rijksmonument
Omvang:
16.000 m2
Programma:
Wonen, kantoren, atelier
Locatie:
Den Haag
Images:
De Beeldenfabriek