Bistro lof, Leersum
van landbouwschuur tot duurzaam restaurant

Na de herontwikkeling van het hoofdhuis en het koetshuis tot hotel, restaurant en evenementenlocatie in 2016 is nu ook de herontwikkeling van de boerderij van Parc Broekhuizen voltooid. Het gesloten gebouw is getransformeerd tot een warm, gastvrij en duurzaam restaurant voor de bezoekers van het landgoed.

De Opgave

Herstel van historisch-ambachtelijke karakter

De boerderij behoort tot de oudste gebouwen van het landgoed en dateert vermoedelijk uit de vijftiende eeuw. In de afgelopen decennia was het vervallen gebouw grotendeels opnieuw opgebouwd, maar zijn enkele bijzondere historische elementen bewaard gebleven; de oorspronkelijke gemetselde voorgevel, de binnenwanden en een grote schouwpartij. Braaksma & Roos Architectenbureau heeft deze elementen bij de herontwikkeling gekoesterd en weer een prominente plek in het ontwerp gegeven. De nieuwe, traditionele houten kapconstructie versterkt het historisch-ambachtelijke karakter van de boerderij.

Analyse

Boerderij en moestuin weer verbonden

De boerderij had van oudsher een sterke link met de moestuin en de vijver, die bij de herontwikkeling van het hoofdhuis en het koetshuis in 2016 al in oude luister waren hersteld. Met de transformatie tot horeca is de link met de moestuin versterkt; restaurant LOF is zelfvoorzienend en serveert wat er in eigen tuin groeit.

onze visie

van gesloten naar transparant

De nieuwe transparante serre opent het gebouw naar de tuin. De inspiratie voor het ontwerp werd gevonden in de typologie van de plantenkas die vroeger tegen de boerderij heeft gestaan. Ook aan de voorzijde zijn de gesloten metselwerk gevels geopend. De nieuwe hoge glazen ramen en puien zijn strak in het metselwerk gezaagd en rondom afgezet met een antraciet stalen kader dat het karakter van het metselwerk versterkt.

Duurzaamheid

een gasloos restaurant

Het restaurant is volledig van het gas af en is voorzien van vijf warmte-terugwinunits die de boerderij verwarmen en koelen. Deze units zijn naast het gebouw uit het zicht in het groen weggewerkt. De installatietechniek is volledig in het ontwerp geïntegreerd. Een complexe puzzel, want het open-keukenconcept vereist flinke installaties. Passend bij de uitstraling van de houten balken en de ruwe metselwerk wanden in het interieur zijn de installaties hier meer zichtbaar. In het exterieur zijn ze echter zeer subtiel verborgen; ventilatieroosters zijn onzichtbaar verwerkt in de dakkapellen en de afzuiging van de keuken vindt plaats via de schoorsteen.

Interieur en vormgeving

warm, aards en natuurlijk

In het inrichtingsconcept, dat werd ontwikkeld door interieurarchitect Judith van Mourik, is het stoere en robuuste karakter van de boerderij gecombineerd met warme, aardse kleuren en natuurlijke materialen zoals leem, zacht bruin leer en hout – van bomen uit het park. LOF heeft vier eigen sferen; aan de chef’s table in de keuken is plaats voor acht personen, de tuinkamer in de transparante serre biedt uitzicht op de moestuin, de historische opkamer heeft mogelijkheden voor private dining en de keukenkamer is gelegen in de open hoge ruimte voor de keuken.

projectgegevens

opdrachtgever:
Van Nellesteyn B.V.
exploitant:
Parc Broekhuizen
omvang:
300 m2
architectuur:
Braaksma & Roos Architectenbureau
Directievoering:
Braaksma & Roos Architectenbureau
inrichting:
Judith van Mourik
constructie:
De Vries Constructie
bouwfysica:
LBP Sight
brandveiligheid:
LBP Sight
advies installaties:
R. Bottenberg
uitvoering:
Diederik Vink
W installaties:
STB
E installaties:
Revex CV
Keuken:
Delta Horeca