De Titaan, Den Haag
Transformatie van het Harting-Bank gebouw tot hotspot voor scale-ups

Op het dynamische Binckhorstterrein van Den Haag werkt Braaksma & Roos aan de ingrijpende transformatie en uitbreiding van de voormalig Harting-Bank. Als onderdeel van de ambitie van de gemeente Den Haag om dit terrein weer op de kaart te zetten wordt het gebouw getransformeerd tot De Titaan, een levendige broedplaats voor creatieve startups en bedrijven in de maakindustrie. Sinds 2017 is Braaksma & Roos betrokken bij dit project waarin gestreefd wordt naar een duurzame en BENG herbestemming. Inmiddels zijn de uitvoerende werkzaamheden gestart.

 

Analyse

Van anoniem pand tot oriëntatiepunt

Het gebouw is in 1964 door architectenbureau Verhave-Luyt-De Jongh ontworpen als opslagfaciliteit voor de  Caballero-fabriek (destijds Sigarettenfabriek Ed. Laurens). Hoewel het bestaande pand weinig architectonische kwaliteiten heeft, heeft het wel een interessante gelaagde gevel met een bakstenen plint en witte betonnen kozijnkaders. De blauwe dakrand van geprofileerde aluminiumplaat wordt vervangen door een prominente nieuwe verdieping. Door deze verdieping aan de zuidzijde recht door te trekken ontstaat een uitnodigend entreegebied dat aansluit op het heringerichte groene voorplein. De relatie tussen binnen en buiten wordt sterk verbeterd. Een grote glazen pui van twee verdiepingen hoog markeert de nieuwe entree en verwelkomende entreehal. In de noordoosthoek van het gebouw, die uitsteekt tot in het hart van de Saturnusstraat, komt een nieuwe entree, die de zichtbaarheid vanuit de ontsluitingsweg versterkt met een uitnodigend gebaar.

Visie

Duurzaam verankeren in de omgeving

Ons uitgangspunt was het vinden van de juiste balans tussen een duurzame herbestemming en het koesteren van de bestaande uitstraling. Daarbij is het opnieuw stevig verankeren van dit gebouw in zijn omgeving een belangrijk onderdeel van de opgave. Om de relatie met het water te versterken en een doorgaande looproute langs de kade mogelijk te maken wordt de gevel aan de waterkant op de begane grond ‘teruggelegd’, en transparant uitgevoerd. Het gebied langs de kade wordt ingericht met uitnodigende trappen en genoeg zitplekken waarvan zowel gebruikers van De Titaan als passanten gebruik kunnen maken. Het voorgebied bij de hoofdentree is via een tribunetrap verbonden met het kadeniveau en kan hiermee bijeenkomsten of presentaties in de open lucht faciliteren. Anders dan langs de versteende kaden is deze verblijfsplek vooral groen van karakter. Boven de entreegevel worden plantenbakken geplaatst met bloemdragende hangplanten ten behoeve van schaduw en een fijne plek voor vogels en beestjes om in de schuilen.

Licht en ruimtelijk

Het publieke karakter van de kade wordt doorgezet tot in het kloppend hart van het gebouw. In de midden zone ontstaat een gemeenschappelijk gebied met ruimte voor verschillende soorten werkplekken waar ook flexwerkers een plek kunnen vinden. Vides en daklichten zorgen voor licht en contact tussen de verschillende verdiepingen. Op de begane grond bevindt zich hier het café, naast een centrale tribunetrap die uitnodigt tot ontmoeten en tot het geven van presentaties. Rondom het sociale hart van het gebouw bevinden zich langs de gevels de meer afgesloten kantoren van de start-ups.

Circulariteit en energie

duurzame herbestemming

Een groot deel van de bestaande draagstructuur wordt hergebruikt als solide basis voor de nieuwe verdieping. Rondom het nieuwe atrium worden bestaande dakspanten opnieuw ingezet en wordt er zelfs een ingezet als barmeubel. Daarmee wordt de toon gezet voor de sfeer in het hart van het gebouw. Alle kenmerkende stalen binnenpuien die uit de oudbouw zijn geoogst worden herplaatst in het nieuwe ontwerp. Ook de houten vloerplaten krijgen een nieuwe bestemming in de opbouw van de binnenwanden. Deze zullen zichtbaar worden geschroefd; zo kunnen de onderdelen bij verplaatsing of sloop eenvoudig worden hergebruikt.

Om te kunnen voldoen aan de BENG energieambitie worden alle bestaande gevels aan de binnenzijde geïsoleerd en worden alle kozijnen vernieuwd. De buitenschil van de nieuwe verdieping wordt uiteraard volgens de nieuwbouweisen opgezet. Het gehele gebouw wordt verwarmd door warmptepompen, inclusief warmteterugwinning via de ventilatielucht. Het gehele dak wordt voorzien van zonnepanelen die het overgrote deel van de energieopwekking van het gebouw voor hun rekening nemen. Ook langs de dakrand worden zonnepanelen geplaatst met een unieke grafische print van tabakbladeren – een subtiele referentie naar tabakopslag van de Caballerofabriek die ooit in dit gebouw zat. De glazen gevels zijn bekleed met zonwering om de koellast op het energieverbruik zo laag mogelijk te houden.

projectgegevens

opdrachtgever:
gemeente den haag
eigenaar:
unknown group
locatie:
binckhorst den haag
datum:
2017 - heden
omvang:
11.000 m2
programma:
bedrijfsverzamelgebouw