Kunstmuseum, Den Haag
Restauratie en uitbreiding van een iconisch museum

Topstuk uit de Nederlandse architectuur

Het Haags Gemeentemuseum, nu het Kunstmuseum, naar ontwerp van de beroemde architect H.P. Berlage wordt gerekend tot de topstukken van de Nederlandse architectuur. Het gebouw is een kunstwerk op zich, wereldberoemd om de kwaliteit en grote diversiteit van binnenvallend daglicht. Het museum straalt harmonie, rust en helderheid uit, voortkomend uit een meesterlijk ontwerp dat tot in het kleinste detail was doordacht; van het geometrische grondplan tot de moderne constructiemethode, de uitzonderlijke maatvoering en de prachtige toegepaste vormen en materialen.

 

 

Herstel en upgrade

Aan het begin van de jaren ‘90 verkeerde het gebouw in zeer slechte staat van onderhoud en voldeed het niet meer aan de moderne museale eisen. Door verschillende interne verbouwingen was de heldere routing vertroebeld geraakt en waren veel van de bovenlichten en puien dichtgezet waardoor het daglichtconcept voor een groot deel verloren was gegaan. In de periode 1995-1998 werd Braaksma & Roos Architectenbureau geselecteerd om een integrale restauratie en renovatie van het rijksmonument uit 1935 te realiseren.

Routing, uitbreiding en installaties

Het museum is bouwkundig grondig aangepakt waarbij alle museale voorzieningen en installaties zijn gemoderniseerd en het lichtconcept en de heldere routing zijn hersteld en geoptimaliseerd. Onder de centrale binnentuin realiseerden wij bovendien een technisch complexe uitbreiding met tentoonstellingsruimten voor de kostuumcollectie – de huidige Wonderkamers.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Gemeente Den Haag
Datum:
1998
Status:
Rijksmonument
Omvang:
18.500 m2
Programma:
museum, museumwinkel, horeca
Locatie:
Den Haag
Fotografie:
Arjen Veldt