Het Rode Dorp, Den Haag
Van arbeiderswijk tot studentenhuisvesting

Een vervallen wijk komt tot leven

Tussen station Den Haag Hollands Spoor en de binnenstad ligt het Rode Dorp, een eind 19e-eeuwse arbeiderswijk die in 2012 in sterk vervallen staat verkeerde. Woningbouwcorporatie Staedion selecteerde Braaksma & Roos Architectenbureau om deze karakteristieke wijk grondig te renoveren en te herontwikkelen tot een levendige studentencampus. Een bijzonder project dat tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met studenten van de TU Delft, de Haagse Hogeschool en het ROC Mondriaan.

Een collectieve uitstraling

De 127 woningen zijn getransformeerd tot 198 studenteneenheden. Het uitgangspunt bij de herontwikkeling was het creƫren van een hofstructuur waardoor het collectieve karakter van het wijkje versterkt wordt. Tegelijkertijd wordt het Rode Dorp met de omliggende stationsbuurt verbonden door gemeenschappelijke ontmoetingsplekken te realiseren op de koppen.

Het Rode Dorp voorziet in verschillende typen woningen, van zelfstandig wonen tot woongroepen met 12 studenten. De woningen zijn aan de collectieve buitenruimten gekoppeld waardoor interactie tussen de studenten onderling wordt bevorderd. Behalve de noodzakelijke voorzieningen als fietsenstallingen en afvalberging zijn in het masterplan ook verschillende recreatieve voorzieningen opgenomen zoals picknick- en bbq-plekken en een basketbalveld.

 

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Staedion
Datum:
2014
Omvang:
3.500 m2
Programma:
Studentenhuisvesting
Locatie:
Den Haag