Nieuw kralingen, Rotterdam
verdichting in het groen

Onder leiding van West8 werken Braaksma & Roos en drie andere geselecteerde architectenbureaus hard aan het ontwikkeling van een nieuw stukje Rotterdam: Nieuw Kralingen. Één van de laatste grootschalige nieuwbouwontwikkelingen binnen de ring van Rotterdam. In samenwerking met het ontwikkelteam van OCNK (Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen, een samenwerking tussen ERA Contour en Heijmans) en stedenbouwkundige West8 ontstaat dit onderscheidende nieuwe woongebied tussen de stad en het groen. Over een aantal jaar telt Nieuw Kralingen zo’n 800 woningen. Deze worden gefaseerd gebouwd, verkocht en verhuurd.

de opgave

diversiteit en cohesie

In Nieuw Kralingen komen vooral koopwoningen in het hogere segment en vrije kavels. De diversiteit is groot. Van luxe stadswoningen en herenhuizen, urban villa’s, stadsappartementen, vrijstaande woningen en cascowoningen tot de mogelijkheid om zelf te bouwen. De samenwerking tussen de verschillende architectenbureaus zorgt voor variëteit in woningen, zonder afbreuk te doen aan een collectieve architectuurtaal. Een taal die geïnspireerd is op het oude Kralingen en Rotterdam duidelijk voorziet van een moderne en fijne nieuwe stadswijk.

analyse

een unieke locatie

Nieuw Kralingen ligt op een bijzondere plek, binnen de ring van Rotterdam en direct aan het Kralingse Bos en de Kralingse Plas. Door het verleggen van de Bosdreef sluit de nieuwe wijk direct aan op de natuur terwijl de levendige binnenstad op fietsafstand bereikbaar is. De gehele ontwikkeling behelst maar liefst 800 woningen in diverse stijlen en types. Binnen de nieuwe stadswijk zijn straks actuele herinterpretaties van drie gekozen stijlen terug te vinden: romantisch kubisme, art nouveau en de Hollandse bouwstijl. De laatste genoemde stijl, de Hollandse bouwstijl, heeft Braaksma & Roos Architectenbureau onder z’n hoede.

visie

een nieuwe compositie

De Hollandse stijl is een rijke bron om uit te putten voor de geïnspireerde nieuwe ontwerpen voor de bouwblokken van Braaksma & Roos. De strikte ordening, de ambachtelijke materialen en verfijnde detaillering zijn de meest prominente karakteristieken. Uit diverse studies heeft het team daarom een toolbox gedestilleerd met daarin een aantal vaste ingrediënten met ambachtelijke detaillering. De ingrediënten worden toegepast in verschillende variaties over de bouwblokken De ontwerpen van Braaksma & Roos voor Nieuw Kralingen zijn ingetogen, elegant en hebben een duidelijke moderne signatuur.

resultaat

romantisch wonen tussen stad en groen

De kenmerkende plinten en lijsten van de Hollandse stijl komen duidelijk terug in de gevels. Met verschillende metselwerk patronen krijgen de gevels een eigen karakter en detail. De verhoogde entrees creëren een mooie ruimtelijke beleving vanuit zowel binnen als buiten. Het ambachtelijke vakmanschap uit de Hollandse stijl vind je eveneens terug in bijvoorbeeld de kleurige entreenissen of het sierlijke smeedwerk. Wanneer je de straat in loopt zorgt dit direct voor een kleurige ritmiek, individualiteit en toch een duidelijke eenheid. De vakkundig en elegant gevlochten hekwerken geven de gevels een verfijnde uitstraling, passend bij de locatie en samenhangend met de andere ontwerpen voor Nieuw Kralingen.

projectgegevens

opdrachtgever:
era contour i.s.m. heijmans
stedenbouwkundige:
west 8
ontwerpteam:
v8, architectuur maken, hans van der heijden, inbo en west 8
datum:
2020 - heden
programma:
wonen
visualisaties:
de beeldenfabriek