Renovatie stadstheater arnhem
het theater maakt contact!

In het voorjaar van 2022 schreef het Stadstheater Arnhem een prijsvraag uit voor de renovatie en nieuwbouw van het gebouw. Samen met Civic Architects, Arup, en Bremen Bouwadviseurs won Braaksma & Roos Architectenbureau de prijsvraag met onze ontwerpvisie ‘oase tussen stad en singel’. “Een combinatie van een briljante interne organisatie van het gebouw met een goede en groene inpasbaarheid in de openbare ruimte”, aldus de jury.

Door met het verleden

Het gebouw uit 1938 is ontworpen als theater met allure; rijk, royaal en hiërarchisch, en was daardoor al snel uit de sociaal-maatschappelijke mode. Sinds de oorlog heeft het theater geworsteld met haar identiteit, resulterend in diverse transformaties en uitbreidingen. Onze uitdaging schuilt in het behouden van deze krachtige allure en tegelijkertijd het realiseren van een democratisch cultuurgebouw voor de toekomst.

Contact tussen publiek, makers, stad en omgeving

Met een frisse blik keek het ontwerpteam naar het rijke ontwerp van het monument en vond hier verrassende inspiratie voor de routing, beleving en opbouw van het ensemble. In ons ontwerp smelten oud en nieuw samen tot één geheel, met de historische façade in de hoofdrol. Het verbeteren van het contact tussen het Stadstheater en publiek, makers, stad en omgeving is de hoofdambitie van de visie. Er komen toegankelijke tuinen rondom het gebouw en het vrachtvervoer wordt daarvoor via één centrale aansluiting vanaf de Singel afgehandeld. De compacte en ingetogen vormgeving van de uitbreiding brengt de aandacht naar het art-deco-monument, dat in ere wordt hersteld als hoofdentree. Door de logistiek in het hart van het gebouw te clusteren, ontstaat een ‘theatermachine’ met korte lijnen. De publieksgebieden in het theater worden verbonden met de buitenruimte, en zijn daarmee een verlengstuk van de binnenstad en onderdeel van de nieuwe stadsoase.

Projectgegevens

opdrachtgever:
Gemeente Arnhem + Stadstheater Arnhem
status:
rijksmonument
programma:
cultuur, evenementen, horeca
ontwerpteam:
braaksma & roos architectenbureau, civic architects, arup, bremen bouwadviseurs
datum:
2023 - heden
impressies: