vissershavenstraat, scheveningen
een circulaire veegpost

Braaksma & Roos Architectenbureau werkt samen met Bremen Bouwadviseurs en Pieters Bouwtechniek als integraal team aan de herbestemming van de Veegpost aan de Vissershavenstraat in Scheveningen. Een bijzondere opgave gezien het historische karakter van de locatie, maar ook vanwege de grote ambitie van de gemeente om het complex zo veel mogelijk circulair te verbouwen tot energie neutrale werkplaats – de veegpost 2.0.

de opgave

de veegpost 2.0

De veegpost speelt een onmisbare rol in de stad. Het wordt gekenmerkt door een ritme van komen en gaan en is daarmee een grote logistieke machine. Met de groei van de stad groeit ook het gebruik van het complex, met een grotere industriële functie en bijbehorende logistieke bewegingen en geluidsoverlast tot gevolg. De uitvraag die volgde behelsde dan ook een duurzame en praktische invulling van de nieuwe eisen aan deze werkplaats. Daarnaast is er specifiek vanuit de bewoners verzocht om de geliefde ‘rode dakpandaken’ te behouden. Vanuit de gemeente is veel waardering geuit voor ons voorstel om met behoud van de bestaande opzet een slimmere zonering te programmeren, waarbij het bouwblok écht benaderd wordt vanuit gebruik. Een veilige entree, een logische, functionele en fijne werkplek voor de medewerkers én aandacht voor de uitstraling naar de buren.

analyse

een hybride dna

De historische gebouwen met de kenmerkende rode dakpannen hebben al een lange geschiedenis en zijn kenmerkend voor dit deel van Scheveningen. Destijds is de veegpost aan de Vissershavenstraat is als één van de eerste bouwblokken gerealiseerd in het ‘tussen’, het stuk land dat 100 jaar geleden nog een onbebouwde scheiding tussen Scheveningen dorp en Scheveningen haven vormde. Een bijzonder gebied waarin bebouwing met verschillende karakters zoals industrieel, wonen en strand elkaar kruisen. De veegpost is daarmee een product van het hybride DNA van deze plek. De van oudsher lange kleinschalige lintbebouwing met de karakteristieke rode pannen aan de Visserhavenstraat markeerde de overgang met de bestaande woonbuurt. Gesloten en sober vanaf de straatkant, maar met een sprekende open architectuur naar het binnenterrein gericht.

visie

vriendelijk en pragmatisch

Met slimme oplossingen wordt het functioneren van de veegpost zo veel mogelijk geoptimaliseerd. Een gedeelte van het gebouw verkeert in zeer slechte staat en wordt vervangen met onderhoudsvriendelijke materialen en een houten constructie. De historische gebouwen met de kenmerkende rode dakpannen worden gekoesterd en krijgen een zachte landing in het nieuwe ontwerp. Nu maakt de veegpost van buitenaf gezien een gesloten indruk; dat zal gaan veranderen. Dichte gevelvlakken worden waar het kan transparanter gemaakt om weer een verbinding met de buurt te maken. Het doel is niet alleen uitzicht bieden voor de medewerkers maar ook een veiliger gevoel op straat.

duurzame herontwikkeling

Waar het kan wordt zo veel mogelijk materiaal hergebruikt en is er aandacht voor groen, dier en duurzame energieopwekking. Beide stallingen krijgen een groen dak met een grote diversiteit aan beplanting. Daar bovenop worden zonnepanelen geplaatst die de veegpost energieneutraal laten functioneren. De blinde wand langs de Reepstraat krijgt een groene uitstraling en wordt een nieuw thuis voor diverse beestjes en vogels. Diverse materialen zoals oude dakpannen worden hiervoor hergebruikt. Regenwater wordt opgevangen om de veegwagens mee te spoelen. Ook op het binnenterrein worden bomen geplaatst die niet alleen zorgen voor een vriendelijke aanblik maar ook samen met het andere groen de plek van functionele geluidsreductie en koeling voorzien.

projectgegevens

opdrachtgever:
gemeente den haag
installatie advies:
bremen bouw adviseurs
constructie:
pieters bouwtechniek
datum:
2020 - heden
omvang:
3000 m2
programma:
werkplaats, kantoor