World Forum, Den Haag
renovatie en verduurzaming van een congresgebouw

Icoon van de Internationale Zone

Den Haag is uitgegroeid tot een belangrijk centrum van juridische wetenschap. De positie van Internationale Stad van Vrede en Recht werd de afgelopen decennia flink verstevigd door de vestiging van topinstituten als het Internationaal Strafhof, Europol, OPCW en het Joegoslavië Tribunaal. Door deze internationale status ontvangt Den Haag veel bezoekers die elkaar ontmoeten op congressen. Een van de belangrijkste gebouwen van de Internationale Zone in de stad is dan ook het World Forum Convention Center, gebouwd in de jaren ‘60 naar ontwerp van de beroemde functionalistische architect J.J.P. Oud.

Integrale verduurzaming

In opdracht van de gemeente Den Haag en exploitant GL Events werkt Braaksma & Roos Architectenbureau sinds 2013 aan een integrale renovatie en verduurzaming van het omvangrijke complex. De focus ligt hierbij op het conserveren van het casco, isolatie van de buitenschil en verbetering van de installaties. Alle ramen en entrees zijn vervangen voor driedubbel glas in nieuwe aluminium puien en kozijnen met dezelfde detaillering als de oorspronkelijke profielen uit de jaren ‘50. Tevens is 9.300 m2 dakisolatie aangebracht en is een extensief groendak van 6.000 m2 aangelegd. Met 400 zonnepanelen levert het World Forum zelfs stroom aan de hele wijk.In het interieur zijn de sanitaire voorzieningen volledig vernieuwd en zijn alle installaties en lichtbronnen vervangen, wat eveneens tot een lager verbruik heeft geleid. Tot slot hebben wij het World Forum onder de luifel van de voorgevel uitgebreid met expositie- en congresruimten.

Fasering van het project

Een van de grootste uitdagingen van het project was om het World Forum draaiende te houden tijdens de bouw. Het bouwproces is dan ook gefaseerd uitgevoerd. Na een technische opname en ontwerpfase is in 2014 allereerst een nieuwe congreszaal gerealiseerd met eigen zij-entree ten behoeve van de Nuclear security Summit. Tegelijkertijd zijn de sanitaire voorzieningen geheel vernieuwd. Daarna hebben we gewerkt aan de realisatie van de renovatie en verduurzaming van zowel exterieur als interieur, en uitbreiding van de congresruimte onder de luifel.

In lijn met de rest van het dak is op de luifel ook een groot groendak aangelegd. Op ‘De dag van de Stad’ werd door wethouder Liesbeth van Tongeren het laatste stuk sedumbedekking uitgerold. “We zijn blij met kleine en grote daken die de stad groener maken. Het zorgt voor schone lucht, draagt bij aan biodiversiteit en biedt de bezoekers van het World Forum bovendien een mooi, groen uitzicht”, aldus wethouder Van Tongeren

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Gemeente Den Haag
Datum:
2013 - 2017
Omvang:
45.000 m2
Programma:
concerten, evenementen, congressen, theater
Locatie:
Den Haag
Fotografie:
Arjen Veldt